Uravnotežena prehrana

Uravnotežena prehrana

Uravnotežena prehrana športnika

Ni pomembno ali ste vrhunski športnik ali rekreativec ali celo samo občasno trimčkate so vitamini in minerali bistveno pomembni za vaše zdravje in športne dosežke. Za telo igrajo pomembno vlogo bodisi med počitkom ali okrevanjem po vadbi.

Hrana je gonilo človeškega telesa in v kolikor ne zaužijete zadosti kalorij tvegate zaradi premalo hranil upočasnitev vaše presnove. Športniki kateri imajo zelo naporno vadbo imajo še večje prehranske zahteve zato morajo za pokritje svojih potreb zaužiti še več hranil.

Najbolj pomembni so redni in zdravi obroki. Razno razne nepreverjene diete imajo lahko dolgoročne učinke na presnovo lahko pa celo načnejo imunski sistem. Ključ vsega je v tem, da poskrbite za zadostno količino goriva, zlasti če telovadite. Pred vadbo, med njo in po njej je za zvišanje ravni energije v vaše telesu potrebno uživanje izotoničnih napitkov ter proteinskih tablic.

Poskrbeti je potrebno za pravo ravnovesje v vsakodnevni prehrani saj je dokazano, da tako hrana kot pijača poleg redne vadbe vplivata na kakovost nastopanja posameznika. Za najboljše ravnovesje potrebujemo prehrano bogato s hranili predvsem z ogljikovimi hidrati (polnozrnate izdelke, sadje in zelenjavo), zmerno količino beljakovin (ribe, pusto meso, fižol) ter manj mastno hrano (avokado, oreščki, ribje in olivno olje)

Poleg zgoraj naštetega mora biti prehrana bogata tudi z vitamini in minerali, ki so bistvenega pomena za zdravje – še zlasti za proizvodnjo energije. Redna vadba lahko športnikom izčrpa mikrohranila v telesu, zato je potrebno poskrbeti za vnos prehrane bogate z vitaminom C. Največ vitamina C najdemo v citrusih, paradižniku, zeleni zelenjavi in krompirju. Športnikom pogosto primanjkuje železa zato bi kozarec sadnega soka z obrokom odlično pomagal pri absorpciji le tega. B vitamini sodelujejo pri presnovi energije in pomagajo graditi ter popraviti mišično tkivo katero igra bistveno vlogo pri vadbi.

Vaš jedilnik naj vsebuje čim več lososa, pustega mesa, jajc, kruha in z vitamini obogatenih kosmičev. Poleg tega se priporoča zadostna količina glukozamina (za sklepe in tkivo) ter Omega – 3 kompleksa (za boljše delovanje možganov in boljši pretok krvi)

V današnjem času, ko mora športnik za uspeh dati veliko več, hrana pa je vse manj obogatena je tudi pri najbolj uravnoteženi prehrani težko pokriti vse točke. Nekatera hranila, vitamini, in minerali pogosto ne bodo uspeli priti na seznam zato nam lahko pomagajo prehranska dopolnila. Z njimi lažje dosegamo cilje tako športne prehrane kot optimalnega zdravja ter vrhunskih dosežkov.

Brez genetskega potenciala in športne nadarjenosti (sposobnosti) se vrhunskih rezultatov ne da dosegati ampak z ustrezno prehrano in prehranskimi dodatki si lahko pomagamo dosegati boljšo učinkovitost in jo dlje časa tudi zadržati. So del postopka ustvarjanja energije, pravilnega imunskega delovanja obenem ščitijo telo pred škodo zaradi oksidacije.

Pomembno si je zapomniti, da so prehranska dopolnila predvsem dodatki k prehrani in ne njen nadomestek.

Zavedati se moramo, da se stanje vedno lahko izboljša pa čeprav verjamemo kako smo na svojem področju že vrhunski. Ni potrebno biti poklicni športnik, da bi poželi sadove. Imeti uravnoteženo prehrano je vse prej kot enostavno zato je potrebna podpora vseh bližnjih.

Odločite se skupaj v gospodinjstvu in sprejmite načrt zdrave prehrane za vse člane.

Odločite se in spijte najmanj dva litra zdrave vode na dan.

 

Komentarji

 

Povezani produkti

 • Št. komentarjev 1

  Player Goalkeeper Academy Trial England

  Dodaj v košarico Cena: 795,00 €

  Stanje zaloge: na voljo

  Take a challenge, meet the best, train with the best, make a new friendship,... If you see yourself in this than the November Player Clinic & Trial in England is for you. We will do everything for an unforgettable and extremely effective event.

  • 6 Day´s Player Clinic & Trial in England, November 21st - 26th 2014 
  • Because of its commitments to the organizer booking are only accepted up to 20.09.2014
  • up to twelve monthly payment (only Slovene)*** / plačilo tudi do 12- mesecev 
  Več o produktu »
   
   
 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.