Sprejem žoge

Sprejem žoge

Sodobni nogomet od sodobnega modela igralca zahteva izredno hitrost pri sprejemanju odločitev saj je igra vedno hitrejša, aktivni igralni prostor pa vedno manjši. Zato je za odlično sprejemanje žoge poleg odlične tehnike pomembno še nekaj drugih podrobnosti.

Kot nogometaš začetnik v najmlajših kategorijah vas to niti ni obremenjevalo kasneje, ko postajate starejši kjer postane igra vedno hitrejša in je potrebno vedno hitreje in tehnično bolj dovršeno igrati mora biti vaše znanje na visokem nivoju. Prav tega dejstva se je potrebno zavedati že v mlajših letih in že takrat upoštevati pravila igre v članski konkurenci saj je časa za učenje tam veliko manj kot v mlajših kategorijah.

Seveda je način sprejemanja žoge odvisen na katerem igralnem mestu ste in v kateri fazi igre je ekipa. V kolikor je žoga v naši posesti potem je večja verjetnost, da ste s hrbtom obrnjeni proti nasprotniku. Vezni igralci imajo okoli sebe polno nasprotnih igralcev in jim ponavadi nevarnost preti z vseh strani. Napadalci so skoraj sigurno vedno dosledno pokriti ali pa vtekajo v prazen prostor. Obrambnim igralcem je v fazi napada morda najlažje saj so ponavadi vedno s pogledom obrnjeni proti nasprotnemu golu in s tem imajo pregled celotne igralne površine.

Sprejemanje žoge v fazi branjenja je ponavadi vedno neko prestrezanje oziroma napačna podaja nasprotnika. Seveda smo večkrat v tej situaciji s pogledom obrnjeni proti nasprotnemu golu in imamo pregled situacije nad celotnim igriščem.

Ne glede na zgoraj opisano pa je dobro poznati spodaj navedene predloge kateri so uporabni vedno.

Na kaj bodite pozorni pri sprejemanju žoge:

 1. Skozi celo tekmo dobro opazujte gibanje soigralcev in nasprotnih igralcev v odvisnosti na gibanje žoge saj boste tako v kritičnih situacijah lažje sprejemali odločitve o nadaljnjih potezah
 2. Ocenite ali lahko žogo nemoteno sprejmete oziroma ali vas v danem trenutku lahko nekdo napade. V drugem primeru poskušajte izvesti varanje še predno pride do pokrivanja. Pravočasno varanje vas postavlja v prednost pred obrambnim igralcem (naučite se zelo dobro izvajati eno ali dva varanja).
 3. Bodite odločni in si že s prvim dotikom žoge ustvarite prednost. Odličen prvi dotik žoge vam lahko prinese še malo več prostora in časa saj se z njim lahko izvlečete iz težke situacije.
 4. Za neposredno nevarnost se šteje igralec kateri vas dosledno pokriva. Nasprotni igralec kateri je od vas oddaljen dalj kot 2 metra se ob izpolnjevanju zgornjih nasvetov ne šteje kot neposredna nevarnost.
 5. V primeru, da varanja ne morete izvesti oziroma želite igrati hitro igro poskusite žogo takoj po sprejemu podati neposredno soigralcu. Podana žoga naj bo točna in hitra predvsem pa to storite odločno.
 6. Žogo lahko sprejemate z vsemi deli telesa razen z roko a najbolj natančno sprejemanje se izvede z notranjim delom stopala. Le tega se je potrebno zelo dobro naučiti in sicer v različnih situacijah in pod različnimi koti. Pomnite; vaja dela mojstra.
 7. Ponovimo celoten postopek pri sprejemanju žoge:
 • pregled situacije na igrišču in memoriziranje le te
 • pravočasno odkrivanje
 • sprejem odločitve o gibanju po sprejemu
 • odločen prvi dotik
 • varanje ali podaja
 • gibanje po izvedeni podaji
 

Komentarji

 • Domen

  09.04.2012

  Citiraj
   
  Najlepša hvala za vaš trud in odgovor. V kolikor bom imel še kakšno vprašanje se bom z največjim veseljem zopet obrnil na vas.
  LP!
 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.