Trening izboljšanja hitrosti

Trening izboljšanja hitrosti

Kako teči hitreje / Povečaj hitrost svojega teka

Vsi nogometni igralci morajo biti prizadevni na področju povečanja svoje hitrosti. Nogomet je šport z visoko intenzivnostjo, sposobnostjo hitre spremembe smeri in tempa gibanja ter sposobnostjo čim hitrejšega premagovanja distanc. Hitrost teka je odvisna od dveh elementov; dolžine koraka in frekvence koraka. V kolikor si nogometni igralec ali katerikoli drug športnik želi povečati hitrost potem mora izboljšati vsaj enega ali celo oba od prej navedenih elementov. Vaje hitrosti in agilnosti s 100% intenzivnostjo lahko spodbujajo mišično preobrazbo in s tem vodijo k povečanju hitrosti športnika. Kbands vaja ob steni „Visoka kolena" spodaj na videu predstavlja nov izziv kateri vam na tem področju lahko nudi odlične rezultate.

NAROČI SVOJ KOMPLET IN S TRENINGOM POVEČAJ SVOJO HITROST!!!

Vaje za tek / Trening teka

Nogometni igralec se mora pred vsakim treningom hitrosti in agilnosti najprej zelo dobro ogreti. Pomembno je, da poskrbite, da je telo segreto, srčni utrip pa dvignjen. Z ogrevanjem naj bi se temperatura nogometaševega telesa dvignila do stopnje kjer se pojavijo prvi znaki potenja. Sedaj, ko je nogometaš segret in pripravljen je čas, da se osredotočimo na pravilno pozicijo telesa ter tehniko izvedbe vaje „visoko dviganje kolen“ s kinetičnimi trakovi ob steni. Kot je razvidno iz posnetka, nogometaš položi svoje roke na steno, telo postavi v položaj pod kotom 45° s tlemi. Hrbet mora biti raven in dobro uprt med stopali in rokami. Vaja se izvaja na prstih nog in nikakor ne na petah!!! Pozicija telesa ter gibanje med samo izvedbo vaje je zelo pomembno, ko govorimo o povečanju hitrosti telesa.

Povečajte hitrost z izboljšanjem tehnike teka

Nogometaš mora biti pozoren, da z dviganjem kolen pri teku ne dovoli premika riti kot tudi samega ravnega telesa nazaj. V kolikor pri izvedbi vaje ne pazimo na samo pozicijo telesa ne bomo mogli v celoti izkoristiti popolnega delovanja ritnih in stegenskih mišic. Atlet ne bo nikoli izkoristil svojega potenciala pri skoku v višino brez, da bi noge v celoti iztegnil. Enako velja za hitrost teka. Vsak trening kjer ne koristite pravilne tehnike izvedbe je popolnoma brez predmeten. „Treniraj pametno in šele nato trdo.“ Nogometaš mora ohraniti svoj hrbet v ravni poziciji in zelo hitro dvigovati kolena. Hitreje, ko bo nogometaš s pravilno tehniko premikal svoje noge hitrejši bo njegov tek.                 Trening moči in hitrosti zahteva svoj čas saj se morajo mišice prilagoditi ampak z doslednostjo in odločnostjo lahko nogometaš z uporabo kinetičnih trakov in vajo ob zidu „visoko dviganje kolen“ poveča svojo hitrost.

Kako izkoristiti kinetične trakove za povečanje hitrosti teka

Tek z uporom dokazano poveča dolžino vašega koraka. Mi koristimo kinetične trakove za povečanje frekvence koraka z razvojem moči posameznih mišičnih skupin kot tudi hitrostne moči.
Kinetične elastike povečajo mišično stimulacijo vsakič, ko dvignemo koleno. S premikanjem noge iz začetnega položaja navzgor nam nudi druga noga (stojna) potreben upor. Nogometaš z maksimalno razširitvijo, ko je ena noga na tleh druga pa visoko v kolenu dvignjena pridobi dvojno korist. Stojna noga pridobiva upor s kinetičnimi elastikami skozi ritne in zadnje stegenske mišice medtem, ko dvižna noga koristi ledveno medenične (kolčne) mišice in sprednje štiri stegenske mišice. Kot bi pojasnil, kinetični trakovi omogočajo nogometašem kot tudi drugim športnikom specialni trening kateri se zelo približa tekmovalnim pogojem. Narejeni so tako, da izgradijo mišice točno tako kot jih posamezni šport zahteva. Ta vaja lahko koristi tako nogometašem kot tudi drugim športnikom. Nadaljujte z branjem in si zapišite vajo z video posnetka za izboljšanje hitrosti.

Hitrostni trening / vaje za tek

Vaja „Visoko dviganje kolen" ob steni z kinetičnimi elastikami je odlična za izgradnjo moči in hitrosti nogometaša. Za pravilno izvedbo vaje mora nogometaš namestiti oba trakova 1 cm nad kolenom. Znak mora biti na sredini, oba kovinska obroča pa na zunanji strani noge. Kinetične elastike se dobijo v dveh izvedbah. V kolikor je uporabnik težji od 50 kg v kompletu pridobi rdeče in zelene elastike različnih dolžin pri čemer se krajša elastika vedno namesti na zadnjo stran in daljša na sprednjo stran nog. Rdeče koristijo začetniki, zelena pa zmerno do napredni uporabniki. V kolikor je uporabnik lažji od 49,9 kg v kompletu dobi rumene in rdeče trakove kateri so iste dolžine namenjeni so uporabi pri izvedbi tehničnih elementov ter krepitvi mišic v bokih. Rumene koristijo začetniki in rdeče bolj izkušeni uporabniki.
Nogometaš se z rokami upre v steno ter stoji pod kotom 45 stopinj glede na tla. Vajo izvajamo na čas. Prvo naredite serijo 15 sekund visokega dviganja kolen z uporabo elastik. Takoj, ko serijo končate čim hitreje odpnite elastike (odpnete na eni strani obroča in pripnete skupaj z drugo stranjo) ter takoj pričnite s serijo 12 sekund visokega dviganja kolen brez upora – elastik. Pozor; serija brez elastik je zelo pomembna. To je trenutek, ko bo nogometaš ali katerikoli drugi športnik čutil peresno lahke noge in bodo mišice želele poleteti. To je trenutek kjer športnik pri izvedbi vaje daje 120 % napor. Občutek peresne lahkosti omogoča športniku premikati noge hitro kot nikoli do tedaj.
To je trenutek kjer se bodo športnikova mišična vlakna pričela spreminjati. Počasna mišična vlakna se bodo zaradi visoke intenzivnosti pričeli spreminjati v hitra mišična vlakna.
Naredite 5 – 6 serij ( z elastikam in brez njih / serija) s pavzo 1,5 – 2 minuti med serijami. Pri izvedbi vaje je hitrost dviganja kolen najpomembnejša zato boste samo pri 100% izvedbi čutili povečanje hitrosti in spretnosti. 50 % truda = 0 rezultat.

Vas zanimajo druge nogometne vaje s kinetičnimi elastikami

V kratkem bomo objavili še več vaj. Kombinirajte „Visoko dviganje kolen" ob steni z ostalimi vajami in tako postanite še boljši nogometni igralec. Najbolj pomembno je, da med posameznimi vajami za hitrost in agilnost naredite najmanj 5 minut pavze, da se mišice in telo opomorejo in pripravijo na naslednji 100% napor. Ko govorimo o treningu hitrosti in agilnosti potem naj bi nogometaši na dan izvajali maksimalno 30 do 40 minut takega treninga. To bo telesu omogočilo zadostno regeneracijo brez pretreniranosti. Pretiravanje z izvedbo takih vaj (ure in ure) bo telesu samo škodilo ( preprečuje rast, pretreniranost, krči,...). 30 – 40 minutna izvedba popolnoma zadostuje za izboljšanje hitrosti in agilnosti. Še en majhen nasvet je, da med treningom hitrosti in agilnosti počivate vsaj dan ali dva. Počitek je čas, ko telo izgrajuje mišice in brez njega pride samo do stanja pretreniranosti in upada rezultatov. Zapomnite si: najprej treniraj pametno in šele nato trdo.

 

Komentarji

 

Povezani produkti

 • Št. komentarjev 0

  Kinetični trakovi

  Dodaj v košarico Cena: 39,50 € 34,90 €

  Stanje zaloge: na voljo

  Trenažni pripomoček profesionalcev tudi pri nas.

  Uporaba Kbands trakov pri treningu specifičnih tehnik v vašem športu vam pomaga hkrati izpopolniti tehniko ter razviti osnovno moč in vzdržljivost.

  Prednosti uporabe so:

  • razvoj hitrosti
  • razvoj osnovne moči
  • razvoj eksplozivnosti
  • izboljšano ravnotežje
  • povečana vzdržljivost
  • povečano samozaupanje
  Več o produktu »
   
   
 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.