Ljubim gibanje, torej sem

Ljubim gibanje, torej sem

Avtor: Nika Brežnik
Atletska šola Rožle Prezelj, Atletski klub Kranj

Ste kdaj opazovali malčke? Vsi zvedavo obračajo glavo, stegujejo svoje ročice in premikajo noge, vse dokler jih ne premaga utrujenost. Kasneje zaradi strahov ali načina življenja to željo po gibanju izgubijo. Veliko igric se jim zdi brezveznih, saj so prenaporne. Drugi otroci spet sami pokažejo izredno zanimanje za šport. Zdijo se naravnost neuničljiv in izrezani športniki, ki pa vzamejo šport bolj kot sredstvo dokazovanja namesto kot igro.

Vendar šport je v prvi vrsti predvsem nekaj kar nas sprosti, druži in napolni z energijo. Je esencialnega pomena za naše fizično in duševno zdravje. Za otroka, ki se še mora motorično in koordinacijsko razviti, pa je šport orodje za zdrav telesni, čustveni in socialni razvoj.

Zakaj je pomembno, da otroka nad gibanjem navdušimo? Otrok, ki se rad giba, bo med vadbo sproščen in tako odprti za novosti. Hitreje bo osvajal nove informacije ter se racionalnejše gibal. Takšno gibanje je navadno tudi najpravilnejše, najučinkovitejše in brez tveganja poškodb.

Po drugi strani, se moramo zavedati, da je pravilen telesni razvoj dolgotrajen proces s svojo biološko uro. Vsaka neučakanost lahko vodi v napačen razvoj, nepravilno tehniko gibanja in dolgoročno k poškodbam. Vse to je kasneje mnogo težje odpravljati in popravljati. Tukaj pa se pojavi še ena zanka. Za po naravi tekmovalne otroke je šport zelo priporočeno in pogosto sredstvo dokazovanja.

Med nenehno bitko za zmago se pozabijo zabavati. Premajhni, da bi razumeli, da niti ni vedno mogoče biti najboljši, kaj šele pomembno, vsak poraz vzamejo zelo resno. Ta pa počasi načne njihovo lastno vrednost.

Ljubezen do gibanja je kot vidite osnova. Je več kot monotono tekanje ali hlastanje za novim zmagami. Naučimo tega tudi naše otroke in jim s tem podarimo najboljšo popotnico za življenje.

Bodite nekdo, ki spodbuja. Še bolje je biti vzor zato si lahko vsi v družini zadate ciljne etape in skupaj vadite - to bo šele za njih zanimivo, za vas pa .... Poskusite in vztrajate.

Poglejte si tudi:   www.Kinetic-BANDS.eu

 

Komentarji

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.